воиничьскыѩ жены оувѣдѣвше ѡ моужихъ своихъ. ˫ако скончашасѩ. должьны соуть испытовати ѡ см҃рти ихъ. КР 1284, 182б; мнози же ѡ(т) воiнъ не послушаша повелѣнь˫а ц(с)рва. и повергоша по˫асы сво˫а воиничьски˫а. ПрЮр XIV, 57в; и рѣша моужи браньнии. ты еси король голова всимъ полкомъ. аще насъ пошли. напере(д) кого. не послоушно есть. вѣси бо ты воиничкии чинъ. на ратехъ ѡбычаи ти еть(д)... [в др. сп. ес] изииде самъ напере(д). ЛИ ок. 1425, 278 (1256); воиничьскиѥ мн. в роли с. Сторонники одной из ересей в христианстве:
и всеи ѥреси ѥже по х҃вѣ пришествии възрастъши. и на х҃воу цр҃квь брань створити шатающесѩ. се же соуть... асиане. воиничьсти змиинъци. катактисите. въздържници. (ἡ Στρατιωτικῶν) КР 1284, 381б.
ВРЬВОРИАН|Е (1*), -Ъ с. мн. Сторонники одной из ересей в христианстве:
да покрыють же сѩ таковыми равноклѩтъвами. и страшными ѡсоужени. и всеи ѥреси ѥже по х҃вѣ пришествии възрастъши. и на х҃воу цр҃квь брань створити шатающесѩ. се же соуть... вардилиѡте. врьвориане. асиане. (ἡ βορβοριανῶν) КР 1284, 381б.
на полунощныхъ странахъ спаде туча и в тои тучи спаде вѣверица млада акы топерво рожена и възрастъши. и расходитсѧ по земли и пакы бываеть друга˫а туча. и спадають оленци мали в нѣи и възрастають и расходѧтсѧ по земли. ЛИ ок. 1425, 104 (1114).