Все словари русского языка: Толковый словарь, Словарь синонимов, Словарь антонимов, Энциклопедический словарь, Академический словарь, Словарь существительных, Поговорки, Словарь русского арго, Орфографический словарь, Словарь ударений, Трудности произношения и ударения, Формы слов, Синонимы, Тезаурус русской деловой лексики, Морфемно-орфографический словарь, Этимология, Этимологический словарь, Грамматический словарь, Идеография, Пословицы и поговорки, Этимологический словарь русского языка.

въстоупатисѧ

Словарь древнерусского языка

ВЪСТОУПА|ТИСѦ (29), ЮСѦ, ѤТЬСѦ гл.

1. Входить куда-л., вступать в пределы чего-л.:

как не въстѹпатисѩ на ту землю. што кнѩ(з) костѩнтинъ да(л) местерю… съ своею грамо(т) и съ печатью. Гр 1264 (з.-р.); бискупъ имееть ловити. на своеи половинѣ. а викгаилови сѩ ѹ та˫а ловишча. не ѹступати Гр 1398 (3, з.-р.).

2. Идти, выступать против кого-л., нападать:

кн҃зь… позва новгородци… і они приѣхавше в торжекъ. і докончаша съ кн҃змь михаіломь. како не въстѹпатисѩ ни по одиномь… і придоша пакы в новъгородъ ЛН XIII-XIV, 161 (1318).

3. Вступать во владение чем-л.:

тако (ж) и мы ему даемъ и дали есмы. тотъ городъ полтескъ, а иному никому ѹ полтескъ не ѹступатисѩ толко кн҃зю скирикгаилу володети городомъ полоцкомъ Гр 1387 (1, з.-р.); а что есмъ подава(л) своеи кнѩгинѣ. волости и села. а дѣти мои в то не въступаютъ(с) Гр 1389 (2, моск.); далъ есмь сию свою грамату… чтобы не въступа(л) сѩ ни которыи кнѩзь в то село весьское. ать потѩнеть к манастырю. къ рж(с)тву ст҃ы˫а б҃ци по грамата(м) кнѩзии велики(х). Гр 1399 (3, моск.); а в тыи села василью федорови(ч) не въстɤпатци… а пожнѩ гороцкаѩ на быстрои. а то и(м)ъ по полов<и>на(м) Гр XIV (6); и далъ ти есмь. землю свою всю. и городы по своемь животѣ. а при мо||ем ти животѣ не востѹпатисѩ ни во что же ЛИ ок. 1425, 298-298 об. (1287);

|| оспаривать право владения:

ана продала петрашкови радъцѣовьскому свою дѣднину и вотнину ѹ вѣки и дѣтемъ ѥго… а в то не надобѣ ѹступатисѩ ни ѹнукумъ ѥѣ. ни племеню ѥѣ. Гр 1359 (ю.-р.); а в тѣхъ примыслѣ(х) волна мо˫а кнѩгини… а дѣти мои в то не въстѹпаютъ(с) Гр 1389 (2, моск.).

4. Вмешиваться в какое-л. дело:

гдѣ имуть сѣдѣти или бортници или слободичь. в моѥи ѡч҃инѣ. ать знають домъ ст҃ои б҃ци а волостели мои ать не вступаютсѩ в ни(х) ни ѡ которомь же дѣлѣ. Гр 1371 (3, ряз.); и судити и рѩдити. игумену іоа(н)скому самому з бра(т)ѥю. а иному не въступатисѩ Гр ок. 1399 (5, полоцк.); тѣ всѣ сѹды церкви даны сѹть, кнѩзю и бо˫аромъ и сѹдь˫амъ ихъ. в ты сѹды нѣ лзѣ въстѹпатісѩ УВлад сп. сер. XIV, 629а; кнѩзю и болѩромъ и судь˫амъ в тѣ суды не лзѣ въступатисѩ КВ к. XIV, 190 об.; Аще что сѩ дѣеть в монастырскихъ людехъ. и в цр҃квныхъ. и в самыхъ монастырехъ да не вступаетьсѩ кнѩзь. УЯрЦерк сп. 1420-1430, 96; то же УЯрЦерк сп. сер. XV, 273 об.

5. Заступаться за кого-л., брать кого-л. под свою защиту:

а иметь кнѩ(з) михаило что пакостити в нашеи оч҃инѣ… намъ сѩ с нимъ вѣдати… а кнѩ(з) великому олгѣрду. и бра(т) его… за него сѩ не въступати Гр 1371 (2, моск.).

Полезные сервисы