МЫСЛЬНѢ (1*) нар. Мысленно:
ѡвѣхъ извѣсто видѧща англ(с)кыи зр(а)къ. инѣх же мысленѣ и дш҃внѣ. с н(и)ми бесѣдѹюща и знающе дх҃мъ. ѥгда бл҃гыхъ анг҃лъ приходъ бываше. ПКП 1406, 101б.
МЫСЛЬНО (8*) нар.
1.Мысленно, в мыслях:
тѣло и кровь по истинѣ быти г҃а і҃са х҃а. предълагаема того бж(с)твьною силою. мысльно же и невидимо. КР 1284, 402б; припадѣмъ ѥму, ˫ако блудница. мысльно прч(с)тѣи того лобызающе нозѣ КТур XII сп. XIV, 9; Взидемъ и мы, братиѥ, нынѣ мыслено в Сиѡньскую горницю. Там же, 22; Поидемъ же и нынѣ братьѥ на гору Ѥлеѡньскую умомь, и узримъ мысльно всѧ преславна˫а, створивъша˫асѧ на неи. Там же, 52; по том же лишенью ѡкраденье и мужьству и ѡбычаи ѿ звѣри своего плото˫адца ли въсхищеньемъ но не ѿ д҃шетлѣннаго бѣса врежающа посреди насъ. и снѣдающю мыслено въ лстi пути его. (νοητῶς) ФСт XIV, 143в; рече мытарь оправданъ паче нежели фарисѣи. но да никтоже о семъ блазнитсѧ. помышлѧ˫а роздѣлѧема на двое члв҃ка. но мысльно мысль ѿ словеси ѿсѣкаемсѧ. СбТр к. XIV, 1 об.;
|| в соответствии с замыслом:
и ѥже по части. въ||ходѧщихъ брашенъ сладостию растущи и дебелѣюще [младенец] невидѣмо. и неизреченно образуѥтьсѧ. мысльно и невидѣмо б҃иею рукою. Пал 1406, 42а-б.
2. С точки зрения ума:
си ѹбо хс҃вѣ дъвѣ ѥстьствѣ чьтѹть и ѥдинъ съставъ. невольнѹ же и недѣтельнѹ. мысльно д҃шевьнѹю. г҃ню плътъ проповѣдающе быти. (νοερῶς) КЕ XII, 273а.
МЫСЛЬНЫИ (51) пр.
1.Мысленный, относящийся к мысли, сознанию:
с горы закона ѹклонихсѧ ˫ако тощь корабль. мысльными волнами ѹмъ погрузихъ. в мирстѣмь любоимѣнь˫а мори. КТур XII сп. XIV, 228; ѹмомь точью раду˫асѧ дѡзрѧ б҃а мыслью. i не постигнуща. аще к мысльнѣи высотѣ горѣ въстечеть. нѣ(с) о что приперетисѧ. МПр XIV, 3; еда на сицю таину приводѧть елини. их же блѧди мнѣ всѧ жертвы и таины. бѣсовьско изобрѣтенье темно. и мысленыи потворъ зла бѣса. (διανοίας) ГБ XIV, 14г; Многа права не мнѧтсѧ права, не испытано имѣѥть сѹ(д) мысленыи. (τῆς διανοίας) Пч к. XIV, 16 об.
2. Умозрительный, невещественный, нематериальный:
носи же м(ы)сльноѥ тѣсто точью, дондеже на главѣ ти плѣшь бѹдеть. КН 1280, 606а; се бо въси˫а намъ. въ тмѣ грѣховьнѣи ходѧщимъ. селенiѥ мысльноѥ х(с)а ПрЛ XIII, 7г; мл҃твами преч(с)ты˫а вл҃дчца наше˫а б҃ца. и приснодв҃ца м҃ри˫а мт҃ре твоѥ˫а. и ст҃ыхъ нб҃сныхъ и мысленыхъ твоихъ силъ. СбЯр XIII, 50 об.; и бл҃жнъ ѥсть братьѥ мо˫а послуша˫а и разумѣва˫а и схранѧ˫а. нудѧи себе на всѧкъ д҃нь на мысленую брань. (νоητῷ) ФСт XIV, 7а; Кто ѥсть от вѣка. ст҃ыхъ их же множицею поминаѥмъ. бес пота и бес труда. различныхъ напастии печали. и мысленыхъ и чювьственыхъ. (νоητῶν) Там же, 91б; нынѣ оц҃ь и ѹч҃тль. въздвизаеть насъ лѣнивыхъ д҃шевное дрѣманье отътрѧса˫а. от мысленою нашею очью. (νоητῶν) Там же, 175г; и пакы вѣрую въ единого Б҃а Ѡц҃а нерожена. и въ единого Сн҃а роже(на). въ единъ Ст҃ыи Дх҃ъ. исходѧще. три собьства сверш(о)на мыслена ЛЛ 1377, 38 об. (988); иже дивно рж҃тво имѣ. и житиѥ паче всѣхъ чл҃вкъ. тако и подобаше въси˫ати зари. мысльнаго сл҃нца х(с)а проповѣдающи. Пр 1383, 94б; тебе славлю. тебе поѥть всѧ тварь. и тебе славословѧть мыслены˫а. и бесплотны˫а силы. (αἱ νοεραὶ... δυνομεις) ЖВИ XIV-XV, 83в; и тако разѹмѣ пронырьство ихъ. и избави и г(с)ь ѿ мыслены(х) звѣрии ПКП 1406, 187в;
мысльна˫а средн. мн. в роли с.:
с҃ти будете и прес҃ти и сблюдающе сключающа˫асѧ мыслена˫а. и чювьственыхъ впадающихъ. во искушениѥ ваше. (τῶν νоητῶς πειρασμῶν) ФСт XIV, 91б.
3. Обладающий умом:
гл҃аше же иисѹсѹ д҃шю мысльнѹ въспри˫ати. ведѹща˫а же въ горьн˫а˫а ѿсѹдѣ възвѣщати. (νоερον) КЕ XII, 253б.