Все словари русского языка: Толковый словарь, Словарь синонимов, Словарь антонимов, Энциклопедический словарь, Академический словарь, Словарь существительных, Поговорки, Словарь русского арго, Орфографический словарь, Словарь ударений, Трудности произношения и ударения, Формы слов, Синонимы, Тезаурус русской деловой лексики, Морфемно-орфографический словарь, Этимология, Этимологический словарь, Грамматический словарь, Идеография, Пословицы и поговорки, Этимологический словарь русского языка.

водити

Словарь древнерусского языка

ВО|ДИТИ (132), -ЖОУ, -ДИТЬ гл.

1.Водить, идти во главе:

ѡ(т)иде ѡ(т)тоудоу вод˫а съ собою и два оученика прп(д)бнаго (ἄγων) ЖФСт XII, 129 об.; изведе люд изъ ѥюпта. и по семь водѩше въ поустыни лѣ(т) м҃ КН 1280, 568г; слѣпъ слѣпа водѩ оба в ровъ падета. (ὁδηγῶν) ПНЧ 1296, 54; ѡн же множьствоу людии повеле свѩзати. и водити ˫а по трѣбищемъ идольскымъ. ПрЛ XIII, 105г; сего ра(д) и оученикъ два на і҃ по собѣ водѩ (ἐπαγόμενος) ГА XIII-XIV, 195в; възложьше на вельблудъ водѩхуть и по граду. ГБ XIV, 188а; и пришедъ в монастырь съ дроугомь водѩщимъ и. (ὁδηγοῦντος) СбТр к. XIV, 175 об.; ˫Ако хощеть водити тѩ водѩи тѩ, иди въслѣ(д) его. (φέρειν) Пч к. XIV, 57;

водити (кого-л.)

на (кого-л.) - идти во главе, предводительствовать:

Изѩславъ же ре(ч) имъ. ˫азъ вожю Оугры. и всѣ земли но не на свои люди. но кто ми ворогъ на того вожю. ЛИ ок. 1425, 149 (1150);

||=приводить кого-л. куда-л.:

не водi Лѩховъ Кыеву. ЛЛ 1377, 58 об. (1069); не води его сѣмо. ЗЦ к. XIV, 16б; и повѣлѣ [Олег] кормити и. [коня] и не водити его к нему. ЛИ ок. 1425, 15 об. (912);

прич. в роли с.:

и не виж(ю) без водѩщаго мѩ камо ити. СбЧуд XIV, 293а; ту же епи(т)мью възложити подобаеть иже медвѣди водѩща˫а. (τοῦς... ἐπισυρομένους) ПНЧ XIV, 153б.

2. Направлять:

а женоу ѥго ˫аша. рекоуче ˫ако ти на зло кн҃зѩ водѩть. и бъ(с) мѩтежь въ городѣ вѣликъ. ЛН XIII-XIV, 106 об. (1228); прмдро(с)ть на исходишихъ поетсѩ. на путехъ же деръзновенье водить. ЛЛ 1377, 18 (955); о инѡмь ни о чем же тщань˫а не имуть. но токмо порѡкъ поругани˫а... и мѩтеж на цр҃квна˫а водити. МПр XIV, 79; б҃ъ звѣз(д)ою влъхвы вож(д)ааше. СбУв XIV, 163; Лѣность же томить и оуныниѥ вѩжеть. и водить (ἄγει) ФСт XIV, 72б; о како памѩ(т) си(х) бѣ. слезы претерплю. равны надежа водѩху на вещи. завiстьны словесы. но зависть ѡ(т)иде. (ᾗγον) ГБ XIV, 150в; Злы˫а надежа аки злiи наставници на грѣ(х) водѩть. (ἄγουσιν) Пч к. XIV, 132 об.

3. Проводить (о воде):

аще же преже скончань˫а времени сего. възбранить ѥму г(д)нь села. не водити водоу. (ἐπανάγειν τὸ ὕδωρ) КР 1284, 322б.

4. Совершать, делать что-л.:

а на игрища пришедше водѩть всѩ непри˫азньска˫а дь˫авольска˫а творени˫а. плещюща и гудуща и плѩшюща СбХл XIV, 24; Сего ради мд҃ро врачбу начинаѥть. [святой Василий] водѩше бо по димостеновѣ словѣ. ГБ XIV, 160б; Се ѥсть ц(с)рь истинныи иже оудержитьсѩ ѡ(т) ˫арости и ѡ(т) зависти, и всѩ водить подъ закономъ б҃жиимъ, и оумъ свои съблюдеть свободенъ (ἄγων) Пч к. XIV, 31 об.

-?:

ажь водѩ по г҃ рублѩ прода. али не водѩ нь продаi ГрБ № 65, XIII.

♦♦=Водити женоу см. жена;

♦♦=водити къ крьстоу см. крьстъ;

♦♦=водити ротѣ см. рота;

♦♦=водити соудъ см. соудъ.

Полезные сервисы

водитисѧ

Словарь древнерусского языка

ВО|ДИТИСѦ (6*), -ЖОУСѦ, -ДИТЬСѦ гл. Быть руководимым, направляемым, ведомым кем-л.:

оумремъ плотью да оживемъ дх҃мь. и елико дх҃мь б҃иимъ водѩтьсѩ. сии суть сн҃ве б҃ии. ИларПосл XI сп. XIV, 194 об.; вси келареве и первии. и втории и среднии и послѣднии. и ˫ако единою главою и единою д҃шею ходите и водитесѩ мирно и в покореньи. всѩ добрѣ преходѩще. (διεξάγεσϑε) ФСт XIV, 111б; чада мо˫а възлюблена˫а. i тако мудрьствуите и тако хранитесѩ. и тако водитесѩ. (ὑπεξάγεσϑε) Там же, 119б; вси ˫ако же реко(х) единако мудроствуѥте. аще ли же въ единѣмъ смыслѣ. единодш҃но водите(с). въ бл҃гопокореньи. и в бл҃годостоиньствѣ (εἰσάγει) Там же, 223а.

♦♦=Водитисѩ подъ прельстью см. прельсть.

Полезные сервисы