НАРОК|Ъ (18), А с.
1.Название, наименование:
и ре(ч) женѣ своеi нарокомь. а житьемь сестрѣ. ПрЮр XIV, 294б; с҃нъ а не тварь. не нароко(м) имѧ приимъ. но во истину с҃нъ (τὴν πρоσηγρρίαν) ГБ XIV, 20а; инии ѹбо ины нарокы имѧху ѿ прадѣдъ наречены. ли ѿ дѣ˫аньи. (προσηγορίας) Там же, 151б; не подобе(н) гл҃ѧ ѡц҃ю с҃нъ. ни iмени ѥму попусти бж(с)тва. ѿѥмлет же i наро(к) тр҃ци. аще бо чю(ж) оц҃ю с҃нъ i ду(х). како ѹбо речетьсѧ тр҃ца. (τῆς πρоσηγоρίας) Там же, 182б; Но токмо имѣниемь наричаютсѧ кр(с)тьѧни. то льстѧтьсѧ нагымъ нарокомъ. Словомь бо и слытьемь мнози суть кр(с)тьѧни. А ѡбразомь мало ихъ. СбСоф к. XIV, 12г; Нарокомъ кр(с)тьѧни а дѣломь страньници. Там же; б҃ъ сы по ѥс(с)тву. слово же сы нарокомъ. Пал 1406, 24б.
2. Граница, предел:
се море е(с)ства без конца и без нарока и ве(с) преходѧ разу(м). (ἀόριστоν) ГБ XIV, 53в; неизмѣнныи обра(з) оч҃ь. наро(к) и слово (ὅρος) Там же, 58в;
|| определение:
и преже ˫ако же бо с нами сыи исправлѧше много мое нароко(м) дружбы. и закономь ѹншимь. (ὅρφ) ГБ XIV, 141г; но да не се нарокъ мнѧше бл҃гоч(с)тью. (ὅρον) Там же, 172в.
3. Цель, намерение:
Въсхыщающиимъ жены нарокъмь сѹжити˫а || ли съдѣиствѹющиимъ... аште причьтьници сѹть. отъпасти своѥго степене. (ἐπ’ ὀνόματι) КЕ XII, 35-36.
4. Проклятие:
и ре(ч) iс(с)ъ людемъ. се градъ и все ѥже в немь да будеть нарокъ г(с)ви... ѿ чл҃вкъ же до скота. да положите подъ мечь. ино же все огню предаите. Пал 1406, 165г.