БЛЬСК|Ъ (10*), -А с.
1.Блеск, сияние:
[же]лѣзо раж(ж)изаѥмо преобразоуѥтсѩ на огньныи блескъ. Псалт 1296, 337 об. (запись); И слово прѩмо гласу. ˫ако блеску нѣкоѥму блещащюсѩ в ровѣ прогл҃ати достоина˫а и полезна˫а. ФСт XIV, 53б; по мужю расужати подобующю бл҃гороженью. а не образы и блѣскы. ѡ(т) себе самѣ(х) искушати (τὰς χρόας) ГБ XIV, 142в; и г҃ла рабъ б҃жии никола. видиши ли блескъ есть. и ѡ(т)вѣща ни г(с)и. СбТр к. XIV, 171 об.; не видѣвъ ни блеска сл҃нчнаго. ПКП 1406, 132г;
||=о цвете:
сама же бѩше высока тѣломь. смѩглъ блескъ имущи. СбЧуд XIV, 134а.
2. Перен. Слава, величие:
дерзаю и боле за вы. ап(с)лкы изрече. толико за вы молюсѩ. и толико сѩ стыжю. бл҃гокрасны˫а то˫а ваше˫а ризы. и блеска и вздержань˫а и ст҃хъ тѣ(х) сборъ. (τὸ χρῶμα τῆς ἐγκρατείας) ГБ XIV, 87г; взѩтъ же оубо сыи. [анъфраксъ] аще и кацѣми ризами обовьѥть(с). но обаче блескъ ѥго внѣ ризъ ѥсть. Пал 1406, 138а.
3. Верхние слои атмосферы:
сходѩщемъ паче домышлениѥмь и замышлениѥмь своимь чл҃вци ч(с)ть и славоу б҃ию възложиша на н҃бо и на сл҃нце и на лоуноу и на звѣзды. таче пакы, темными домышлении сходѩще, на бльскы и на аѥроу и соуща˫а на аѥрѣ б҃гы нарекоша. (αἰϑέρα) ГА XIII-XIV, 39в; раздѣливъ же огнь и водоу. ˫акоже свѣтъ и тмоу, разъдѣливъ по [всей] своѥи твари, и ѥсть вода выше тверди и ѡгнь подъ твердью, ѥже ѥсть блескъ. (αἰϑήρ) Там же, 183б.