пороугана бысть срѣбролюби˫а сквьрна на властелѩ цр҃квьны˫а (εἰς τοὺς ἡγήτορας τῶν ἐκκλησιῶν) КЕ XII, 78б; Аселъ прозвутеръ мѣстьныи властель римьскы˫а цр҃кве. (τοποτηρητὴς τῆς ‛Ρωμαϊκῆς ἐκκλησίας) Там же, 167а; повелѣваѥмъ не токмо градьскымъ. но и воиньскымъ властелемъ. (τοὺς στρατιοτικοὺς ἄρχοντας) КР 1284, 236б; Се же оуправленье да держитсѩ всѩкому властелю и градьскому и весьскому МПр XIV, 188 об. тако же и градныи властель ѥгда злѣ снемша˫а сѩ на ѡ(т)лоучениѥ изводить. ПНЧ XIV, 12г.
подобаѥть быти... не горда ||=страшна и наказателѩ и властелника и ѡбещника и безмездьника, соугодника и смерена и неработна (ἀρχοντικόν) ГА XIII-XIV, 252в-г; исаи˫а... ре(ч) дѣтищь дастьсѩ намъ властелникъ [в др. сп. властелинъ] миръ [вм. мироу] ѥмуже власть на рамѣ ѥго Пал 1406, 161в.
2. Представитель одной из ересей в христианстве:
Властельници. си пакы въ многы властел˫а. вьсе възносѩть. и бывающа˫а ѡ(т) тѣхъ. быти гл҃ють. (ἀρχοντικοί) КЕ XII, 255а.
ВЛАСТЕЛЬСКЫ (5*) нар. Как свойственно владыке, правителю:
Да (о)управлѩѥть ѥп(с)пъ. властельскы цр҃квноѥ iмѣньѥ. КР 1284, 42б; да не възношениѥмь г҃ьства властельски престолъ держа. МПр XIV, 6 об.; приде(т) же оубо властельскы а не рабьскы. (δεσποτικῶς) ГБ XIV, 86б; не еп(с)пьскы и ст҃льскы. но властельскы но епаршьскы велѩху жити. Там же, 130г; но створити попрѣще(н)ѥ оч҃ьскы. и хвалу властельскы. (ἀρχικόν) Там же, 180г.
не ѡ(т)стоупи. властельскою роукою възъбраненъ бывъ. КР 1284, 116в; Иже съборомь позванъ и ѡ(т)рекъсѩ... свое˫а чти лишитьсѩ. властельскою силою. Там же, 117б; кто обитель властельску. ˫ако сщ҃ноу створить. ПНЧ 1296, 76; не ѡ(т) сана властельска. но работающихъ ради (τῆς δεσποίνης) ПНЧ XIV, 88а; нашимь повелѣниѥмь. или властельскомь. или пребл҃жнагѡ па||триарха пѡсланъ бывъ. МПр XIV, 159 об. - 160; не толико бо гордостью властельскою. и ц(с)ркы(м) великолѣпье(м) хотѩще ч(с)тнъ быти (τῆς ἐξουσίας) ЖВИ XIV-XV, 119б.