ВОЛОСТЕЛ|Ь (18), -Ѧ с.
1.Обладающий властью, правитель:
ѥп(с)пъ же рижьскыи фолкоунъ. мастеръ б҃жиихъ дворѩнъ. и вси волостелеве по рижьскои земли. дали двиноу волноу ѡ(т) оусть˫а до вьрхоу. Гр 1229, сп. D (смол.); кии волостель по(д) собою суща зоветь г(д)ою. iли кии г(с)нъ зоветь раба г(с)номь. МПр XIV, 230 об.; Володимиръ... слашеть... гл҃ѩ... Б҃ъ поставилъ насъ волостели. в месть злодѣемъ и в добродѣтель бл҃гоч(с)тивымъ ЛИ ок. 1425, 142 об. (1149);
♦=волостель воиньскыи, градьскыи, слободьскыи:
а по котора˫а мѣста слободьскиѣ волостели судили тѣ слободы при мнѣ. Гр 1389 (2, моск.); повелѣваѥмъ. не токмо гра(д)скимъ. но и вѡиньскимъ волостелемъ. МПр XIV, 161 об.
2. Должностное лицо в феодальном обществе, правитель области, волости:
а гдѣ бу(д)тъ кнѩ(з) михаило восла(л) в нашю оч҃ину в великое кнѩженье намѣсни(к) или волостели и тыхъ ны сослати доловь Гр 1371 (2, моск.); а волостели и даньници и ˫амьщики ать не заимають. богородицьскихъ людиi ни про што же. Гр 1371 (3, ряз.); а кому буде(т) жалоба сиротамъ на волостели и тѣмъ люде(м) оучини(т) исправу кнѩгини мо˫а Гр 1389 (2, моск.); и кнѩгини моее волостели судѩть... ка(к) было при мнѣ. Там же; а что в тч҃инѣ. седѣли мои волостели. тѣмъ ны исправа оучинити. ка(к) и своимь. Гр 1390 (1, моск.); ни намѣстници мои пере˫аславьские и волостели кисемьские и и(х) тивуни. к тѣмъ люде(м)... не всылаю(т) Гр 1392 (2, моск.).
Ср. властель.