НЕРОЖЕНЫИ (27) прич. страд. прош.
1.Нерожденный, обладающий атрибутом нерожденности (о БогеОтце):
Ѡц҃ь Б҃ъ Ѡц҃ь... нероженъ безначаленъ. (ἀγέννητος) ЛЛ 1377, 38 об. (988); Но възвратити ми сѧ пакы на то же слово. ѡво ѹбо нероженоѥ и роженоѥ. и исходноѥ. ГБ XIV, 127в; прее(м)ше же друзии недуго тъ хитро(с) зловѣрьству создаша. iже нероженому бж(с)тву описавше роженоѥ. (τῷ ἀγεννήτῳ) Там же, 182а; Вѣруи... в тр҃цю нераздѣлну и несоздану. едино бж(с)тво о҃ца нерожена с҃на рожена а не созд(а)на ЗЦ к. XIV, 67в; вѣдыи б҃а нерожена ѡ҃ца. и ѥдиного рожена г(с)а iс(с)а. (ἀγέννητον) ЖВИ XIV-XV, 71г.
2. Безболезненный (о рождении Иисуса Христа):
Нероженье [вм. нероженоѥ] же ѿ д҃вы б҃жьѥ рж(с)тво исповѣдающе. ѿ неразѹмь˫а дѣюще. что непотребныхъ исправити хощемъ. (ἀλόχευτον) ΠНЧ XIV, 206б.
3. Несозданный, несотворенный:
Платонъци. б҃а и вещь и видъ. и миръ рожденъ и тьлѣньнъ сѹщь рекоша. д҃шю же неро||женѹ и бесъмьртьнѹ и б҃жьствьнѹ. (ἀγένητον) КЕ XII, 250-251; Маркиѡните рекше хлѣбоблюстели. маркиѡнитъ понетьскы. ѹченикъ бывъ кердоновъ. четыри нерожена сѹщьства всѣмъ сѹщимъ полагають. и пакы четверицю въ двоицю слагають. КР 1284, 382а; дрѹзии (ж), в нихъ(ж) ѥсть и славныи въ Ѥлинѣхъ Платонъ, ѿ прежеприлежащии нероженѣи вещи створити б҃ѹ всѧчьска˫а исповѣдають. (ἀγενήτου) ГА XIII-XIV, 43б;
нерожена˫а средн. мн. в роли с.:
видима рожена сѹ(т), нерожена˫а же и ѡсобь родивъши(м)сѧ. ѡви же рѣша въд҃ньноѥ [в др. сп. въдушно] ѥсть всѧ(ч)ска˫а, инии же бездѹшна. (ἀγένητα) ГА XIII-XIV, 45б.
Ср. нерожденыи, роженыи.