ПОЗЫВАѤМЫИ (14) прич. страд. наст.
1.Приглашаемый:
Егда хощеть митрополитъ поставитисѧ. всѣхъ ѡбластии митрополити. ѥлико же ихъ въ правлении том рекше во всѣи странѣ тои. не бывають позываеми на поставлениѥ его. КР 1284, 100г; Бл҃жнии же ѡни ч(с)тнии и доблии помысломъ. ˫ако же на трапезу позываеми мужьскы к мукамъ приступаху. и другъ друга поѡщрѧюще. х(с)а ра(д) на см҃рть вдавающесѧ. (καλούμενοι) ЖВИ XIV-XV, 88б.
2. Призываемый, побуждаемый:
Не по всѣхъ ѹниi устра˫аютьсѧ. но в нихъже ѿ себе или ѿ другыхъ позываеми. iли не стѧжавше. или повиньнi створишасѧ. (ἀπολέσαντες) КР 1284, 308б; Аще въ болезни долговременьнѣи сълежащемъ iмъ. iлi въ старости. или немощь достигшемъ iмъ. небрѣгше о сихъ попечении. дѣти позываѥми ѿ родитель своiхъ. не въсхотѣша прилежань˫а сподобити iхь. Там же, 309б; и аще же кто л҃ лѣтъ сыи чада имыи ѿ преднею браку. съ третьею женѡю сочтаетьсѧ. и се же не прѡщенъ до четвертагѡ лѣта. общениѫ ст҃ыхъ даровъ. не причастенъ будеть. пѡнеже ѧве есть. ничегоже ради инѡго. нъ ѿ невъздержанiѧ позываемъ. Там же, 353в.
3. Вызываемый (в суд):
Оклеветаѥмъ еп(с)пъ и позываѥмъ на сѹдъ. да и||мать два м(с)ца прѣждание. КР 1284, 110в-г; О причетницѣхъ имѧщiхъ [так!] распрѧ дрѹгъ съ другомь. или позываѥмыхъ ѿ нѣкыхъ на сѹдъ боле двою м(с)цю. не ѡжидати сѹда. (ἐναγομένων) Там же, 216а.