нареч, кол-во синонимов: 8
гоу-гоу-гёрл
Словарь иностранных слов
ГОУ-ГОУ-ГЁРЛ [англ. go-go-girl < go-go - энергичный танец ночных дискотек + girl - девушка] - амер., ирон. девушка, задающая тон в танце на дискотеке (ДИСКОТЕКА).
Полезные сервисы
гоу-ин
Толковый словарь
неизм. ср.
Тактика протеста без применения силы; ненасильственное сопротивление путём проникновния в церкви, в аудитории колледжей и университетов, в залы парламентов и т.п. с целью призвать к обсуждению насущных проблем, обратить на них внимание общества и правительства.
Словарь иностранных слов
ГОУ-ИН [англ. go in - входить, вступать] - тактика протеста без применения силы: массовое проникновение протестующих в аудитории учебных заведений, церкви, на заседания в парламент и т. д., с тем чтобы принудить к дискуссии недосягаемых лиц либо коллективы или обратить внимание общества на протест. Первонач. применялась бастующими студентами американских университетов. Ср. СИТ-ИН, ГЕРАО.
Полезные сервисы
гоу-ман
Энциклопедический словарь
ГОУ-МАН - ГО́У-МАН, в китайской мифологии дух деревьев, а также страж Востока; последний, с телом птицы и лицом человека, сидит верхом на двух драконах.
Большой энциклопедический словарь
ГОУ-МАН - в китайской мифологии дух деревьев, а также страж Востока; последний, с телом птицы и лицом человека, сидит верхом на двух драконах.
Полезные сервисы
гоу-слоу
гоуба
Словарь древнерусского языка
ГОУБ|А 2 (3*), Ы с. Губа:
пьси же мимоходѩще… мл(с)рдиѥ створиша. ˫ако же се гѹбою. и ˫азыкъмь отирахѹ гнои. ѿ ѹдовъ ѥго. облизающе врѣдъ. СбТр ХІI/ХІІІ, 4 об.; бесколѣньны ноги слонови. нѡздрорѡгу рога на губѣ. МПр XIV, 31 об.; не завѩжеши верхущю (волу) гѹбы. ПНЧ XIV, 90г.
ГОУБ|А1 (21), -Ы с. Губка:
иже на то ѹстроѥны(и). потьре(т) трѹпъ ѥго. теплою водою и гѹбою сице. пьрвоѥ ѹбо твори(т) кр(с)тъ гѹбою на челѣ ѹмрьшаго. по се(м) на пьрсь(х). УСт ХІI/ХІІІ, 273; то же КВ к. XIV, 321а; но не мытисѩ ѥму томь д҃ни разве попъ отеръ. гѹбою лице. КН 1280, 525б; и възнесъше гѹбѹ на тръсть съ ѡчтомь приложиша къ ѡбразѹ ѹстъ г҃нь. ПрЛ XIII, 49б; на трости гѹбою ѡцта нѹжею вокѹсивъ. СбЯр XIII, 104; ѡна же поклонивши главу сто˫аше аки губа напа˫аѥма внимающи ѹчень˫а. ЛЛ 1377, 17 об. (955); то же ЛИ ок. 1425, 24-24 об. (955); гɤба юже омочиша во оцетъ Надп 1383; коѥ море породи тѹ губу. ѥю же напоиша жидовѣ г(с)а. Пр 1383, 25а; собравъ гѹбою росѹ ѿ камьнь˫а. ПНЧ XIV, 124а; начина˫аи ѿ губы красти. наѹчаѥтьсѩ и болшимъ. (κάρυον!) ФСт XIV, 20в; азъ ѡтрохъ гѹбою мр҃твого тѣло ПКП 1406, 178а; повелѣваѥть пакы облаки наполнѩти. и сбирати имъ || воду. и акы губѣ тищимѣ. повелѣньѥмъ творца проливати имъ дождь на землю Пал 1406, 34а-б;
| образн.:
ѿими рѹкописаниѥ грѣховъ моихъ г҃и и гѹбою мл(с)рди˫а твоѥго истрѣби. прегрѣшени˫а мо˫а си. СбТр ХІІ/ХІІІ, 202.
Полезные сервисы
гоубимъ
гоубитель
Словарь древнерусского языка
ГОУБИТЕЛ|Ь (28), -Ѧ с.
1. Губитель:
ст҃ыхъ гѹбитель. и б҃жествьныихъ съборъ гонитель. СбТр ХІI/ХІІІ, 43; зѣло гѹбітель бывъ. на коньць бы(с) разбоиникъ. ПрЛ XIII, 32б; но исповѣдавшеи съ дерзъновениѥмь г҃а нашего і҃са х҃а вѣрѹ ѥго. предъ многыми мѹчители и гѹбители. СбЯр XIII, 116 об.; молихъ сѩ б=ѹ, низъринеть сѩ гѹбитѣль и крѣпость бѣсовьска˫а да сѩ растергнеть. ГА XIII-XIV, 156г; ѥдинъ ѿ гу||битель притекъ ѹдари въ ср҃дце ѥго. ЧтБГ XI сп. XIV, 22а-б; и лѡвцѩ волкомъ. и губителѩ всѩкимъ злымъ звѣремъ. МПр XIV, 7; и на сѣдалищи губите(л) не сѣдите. СВл XIII сп. к. XIV, 11; того ради лжа˫а впросы принесе има [Адаму и Еве] губитель. [змей] Пал 1406, 37а;
| образн.:
цр҃кве антиохииискы˫а [так!] прѣлюбодѣицѩ и гѹбитель безаконьнъ. севиръ. (φθορεὺς) КЕ XII, 265а; доброч(с)тью губитель. (τὸν λυμεῶνα) ГБ XIV, 188а; добротѣ наставниче. проповѣдниче истинѣ. смирниче которѣ. враждѣ гѹбителю. СбТр к. XIV, 217 об.;
| о чародее, колдуне:
аще волъхвы аще гѹбителѩ. аще инако како прозовѹть вы. бл҃жни есте ре(ч). обаче. ПНЧ XIV, 10б; ре(ч) бо вси хотѩщии бл҃гч(с)твно жити х(с)а подражають чл҃вци же льстиви и губителе възмужають. на горшее лестьци. и льстѩще. (γόητες!) ФСт XIV, 204б.
2. Дерзкий, непочтительный человек:
Аще кому бу(д)ть с҃нъ непокоривъ. губитель непослуша˫а рѣчи ѡц҃а свое(г). и ни мт҃ри… и оч҃ь ѥго изьведеть предъ врата градна˫а. и мѣста града того гл҃ще с҃нъ. нашь непокорливъ есть. и губитель. не послуша˫а рѣ||чии наши(х). вѣту˫аи пь˫аница. ЗС XIV, 37-37 об.
Полезные сервисы
гоубительныи
Словарь древнерусского языка
ГОУБИТЕЛЬНЫИ (6*) пр. Губительный, пагубный:
и вьсьде лиха˫а ѣдь ѥсть || гѹбителъна. (φθοροποιός) Изб 1076, 239 об.-240; бѩше бо сквьрньна та и гѹбительна ехидьна. СбТр ХІI/ХІІІ, 38 об.; искоренѩѥть стра(с) гѹбителнѹю и неистовую. ПНЧ 1296, 103; тлѣнотворныи гѹбителныи смрадъ. (λοιμώδης) ГА XIII-XIV, 117б; губителнѹ и безаконьнѹ вѣру вселенѣи всхотѣ нъ не ѡбрѣте СбТр к. XIV, 25 об.;
|| истребляющий:
огнь ѹбо сущьство б҃жье речесѩ. не ˫ако самыи огнь суще. но преводнѣ. зане губително и крѣпко. ГБ XIV, 90а.
Полезные сервисы
гоубительскыи
гоубительствиѥ
Словарь древнерусского языка
ГОУБИТЕЛЬСТВИ|Ѥ (4*), -˫А с. Мор:
за многоѥ его коварьствиѥ злѣ въ странѣ ѥго гладъ посѣти и гѹбительствиѥмь некоторому недѹгѹ часть. (λοιμός) ГА ХШ-XIV, 202а; ни гладомь ни гѹбительствиѥмь Там же, 202б; сѹщимъ въ градехъ и селехъ е(г) злѣ гладъ кѹпно и гѹбительствиѥ томлѩше Там же; паче же гѹбительствиѥ въ всехъ домѣхъ пребываше. (ὁ λοιμός) Там же, 202в.
Полезные сервисы
гоубительство
Словарь древнерусского языка
ГОУБИТЕЛЬСТВ|О (7), -А с.
1. Гибель, мор:
того || ра(д) гѹбительство и градъ [вм. гладъ?] и мракота и все… по чл҃вкы преиде (λοιμός) ГА XIII-XIV, 202в-г; и державу см҃ртную раз(д)руши и губительство попра и ѹпразни воскр(с)ньемъ из гроба Пал 1406, 32г.
2. Губительность:
почто не бѣжиши змьѣ [так!] ѥ˫а же губительство вѣси. КТурКан XII сп. XIV, 222 об.;
| о чародействе, колдовстве:
Гѹбительство и потворы. исповѣда˫а (γοητέαν) КЕ XII, 195а; гѹбительства и чародѣиства. и вълъшьство съвьршати. (γοητείας) Там же, 277а; гѹбительство и вълъшьство приѥмлють. (γοητείαις) Там же, 278а.
Полезные сервисы
гоубительствьнъ
гоубити
Словарь древнерусского языка
ГОУБ|ИТИ (96), -ЛЮ, -ИТЬ гл.
1. Губить, вести к гибели; уничтожать:
гѹбить г҃ь гл҃юштѩ˫а лъжѫ. Изб 1076, 31 об.; О женахъ блѹдѩщиихъ. и гѹбѩщиихъ ражающа˫асѩ. (ἀναιρουσῶν) КЕ XII, 84а; нъ всѩкого грѣха бѣгати акы ратьника гѹбѩща д҃шю свою СбТр ХІІ/ХІІІ, 26; ходили бѩхѹ ротѣ. хотѩче въ иѥр(с)лмъ повелѣ ми ѡпитемью дати. та бо ре(ч) рота гѹбить землю си(ю). КН 1280, 539; и ре(ч) Редедѩ къ Мьстиславу. что ради губивѣ дружину межи собою. ЛЛ 1377, 50 (1022); не губи ѡч҃ины своѥ˫а. Там же, 108 об. (1149); вельѥ тѣ змиѥ младенца скотъ гѹблѩхѹ Пр 1383, 119г; жал ми тебе ˫ако гѹбиши дѣло Пр XIV (6), 6г; да не губите д҃не всего в питьи. СбЧуд XIV, 139г; губить собе мьздоимець. МПр XIV, 11 об.; бесѣды же злы гѹбѩть обычаи добры. ПНЧ XIV, 8в; [бесы] нощь и д҃нь. губѩть д҃ши наши. ФСт XIV, 144г; кр҃щнье же не си(м) огне(м) но дх҃внымь. всю скверну пожигаю(т) и губить. ГБ XIV, 28а; и губіть мл҃твеную красоту помнение гнѣвное. ЗЦ к. XIV, 74в; Семѹ въдаша много вина въ пирѹ, и въземъ проль˫а. инѣмъ же поносѩщимъ емѹ, занѣ гѹбить вино, и се ѿвѣща. аще бы вино не погыбло мною, || то азъ быхъ погыблъ виномъ. Пч к. XIV, 84 об.-85; Многаж(д)ы пакостить чл҃вкомъ хвала. рослабить бо бодрость, и течению противитьсѩ, и побѣдѹ гѹбить. (ἀπόλλυσι) Там же, 92; но и ту самую стра(с) имѣют же рыбы в собе сами (с) губѩче. Пал 1406, 22г; ѹстремил бо сѩ бѩше на поганы˫а ˫ако и левъ. сердитъ же бы(с) ˫ако и рысь. и гѹбѩше ˫ако и коркодилъ. ЛИ ок. 1425, 245 (1201);
|| тратить, расходовать:
О кова(ч). Иже бес потребы ѹгли губить. КВ к. XIV, 229в;
|| нарушать, искажать:
но ѡ семь молю не гѹбити чиновъ. ни лѣнитисѩ почитаниѥмь. паче же въ цр҃кви. ПНЧ 1296, 127 об.
2. Изнурять, истощать:
ими же болѣзни крѣпцѣ плоть ѥго всѣ гѹблѩхѹ. (διελυμαίνοντο) ГА XIII-XIV, 201г; се бо <се> всихъ ѥсть пѹ||ще, зане не разѹмѣѥ(м), жилы сво˫а гѹбѩще и бывающе мѩгчѣиша всѩкого воскѹ. (ἐκνευριζόμεθα) Пч к. XIV, 9-10; ѡ кнѩже достоить ти смотрити ѡ своѥмь здравии. а не тако гѹбити плоть свою. ПКП 1406, 116б.
Полезные сервисы
гоубитисѧ
Словарь древнерусского языка
ГОУБ|ИТИСѦ (3*), -ЛЮСѦ, -ИТЬСѦ гл. Губиться; уничтожаться:
и клеветникы ѿ ц(с)рстви˫а изъгна. и паче рещи ибо досадитель и любъве доброе гѹбитьсѩ. ПНЧ XIV, 28г; то нѣсть кротости потреба. нъ г(с)ьства. да не обьщеѥ губитьсѩ. и та ѹбо сии ст҃ыи. Там же, 167б; излишнее же ѿверже. ˫ако не потребно. звѣздьна˫а плетень˫а и образъ. имиже губѩтсѩ промысли. родъ и ро||женье. и ина такова˫а оплева. ГБ XIV, 153а-б.
Полезные сервисы
гоублениѥ
гоугънаньѥ
Словарь древнерусского языка
ГОУГЪНАНЬ|Ѥ (2*), -˫А с.
1. Гугнивость, гнусавость:
моиси ѹбо повелѣвае(м) ѿ б҃а к фараѡну ити ц(с)рю югипе(т)скому. и рещи ему да ѿпусти(т) люди его июдѣ˫а. ѿрѣкаетсѩ за˫аканье(м) ˫азыка. и гугнанье(м) гл҃са и проча˫а. ГБ XIV, 48б.
2. Ропот, роптанье:
и ре(ч) Г(с)ь къ Моисѣеви: слышахъ. гугнанье сн҃въ Из҃лвъ. и вдасть имъ ману ˫асти. ЛЛ 1377, 32 (986).
Полезные сервисы
гоугънати
Словарь древнерусского языка
ГОУГЪН|АТИ (3*), ОУ, ЕТЬ гл.
1. Гнусавить:
слышимъ и о||слушаимсѩ. ищющи сластолюбь˫а. и миловань˫а плотнаго свершити. и гугнемь ѹкланѩюще(с). и хрепчемь ˫ако кони бесловеснии (μυοπάζομεν) ФСт XIV, 229а-б; Къ сему же и гугнахо(м) ˫азыки нашиими. молѩще ідолы. а не б҃а свое(г) ИларСлЗак XI сп. ХІV/ХV, 165 об.
2. Роптать:
раби же его [Авраама] толику добру навы||кли бѩху. ни робчюще ни гугнуще ˫ако (ж) наши. добрѣ бо бѣ наказалъ. (ѩ) СбПаис ХІV/ХV, 201-201 об.
Полезные сервисы
гоугънивыи
Словарь древнерусского языка
ГОУГЪНИВЫИ (15) пр. Гугнивый, гнусавый:
луче ѥсть за˫акливу и гугниву быти. разумьну сущю. и искусну. ли ˫аже кыпѣти напрасно подобно рѣцѣ ѹчениѥ. ПНЧ XIV, 185в; и гугнива суща ѹ˫асни. (τὸν μογιλάλον) ФСт XIV, 87в;
в роли с.:
и ˫аснъ будеть ˫азыкъ гугнивы(х). ЛЛ 1377, 41 (988); то же ИларСлЗак XI сп. ХІV/ХV, 165 об.
В сост. им. личн.:
ѿ петра гѹгънивааго (ἀπὸ Πέτρου τοῦ Μογγοῦ) КЕ XII, 285а; то же КР 1284, 389б; сътре Петрово имѩ Гѹгніваго ГА XIII-XIV, 263в; Петръ Гугнивыи со инѣми шедъ в Римъ. ЛЛ 1377, 40 (988).
Полезные сервисы
гоудениѥ
гоудити
Словарь древнерусского языка
ГОУ|ДИТИ (2*), -ЖОУ, -ДИТЬ гл. Хулить, поносить:
Иѡанъ ˫азыкомь льстивомь чстьна||˫а гѹжаше иконы. ѹкар˫а˫а. и ѡво хѹлы вълага˫а чьтѹща˫а ихъ. ЖФСт XII, 103-103 об.; аще ли ключить(с). нѣкто ѿ мнихъ съкрѹшити чѩшю. или ино что. повелѣваѥмъ того вести хытроначѩльникѹ… и долѣ трапезы сто˫ати… и братии показати съкрѹ||шеноѥ. и къ игѹменѹ възирати. и пѣти себе. и гѹдити своѥ невъниманиѥ. донде же игѹмене прощениѥ полѹчить. УСт ХІІ/ХІІІ, 214 об.-215.
Полезные сервисы
гоудъ
гоудьба
гоудьнъ
гоудьць
Словарь древнерусского языка
ГОУДЬЦ|Ь (13), -А с. Тот, кто играет на струнном инструменте; музыкант:
іли игрищемъ старѣишина. или борець. ілі свирець. или гудець. или смычекъ. іли плѩсець. КР 1284, 51а; Скомрахъ или гѹдець или свирѣлникъ. или инъ нѣкии. таковыи… глумець. Там же, 119г; филимонѹ гѹдчю. ПрЛ XIII, 91в; Се гл҃ше ѡже борци и гѹдьци не насыщають || чрева ѿ многы˫а пища и въздержатьсѩ, ѡни гла(с) ради, ѡви же крѣпости дѣлѩ (κιθαρῳδοί) Пч к. XIV, 12-12 об.; ни мѹскиискыи гѹдець можеть быти мл҃твою, аще не ѹчитьсѩ мѹскиискымъ (μουσικόν) Там же, 48; Гѹдьцю ладѩщю гѹсли сво˫а Там же, 49 об.; или гудець. или плѩсець. КВ к. XIV, 32б; наре(ч) гудца и плѩсца и потомъ вводѩ(т) ˫аже ѡганимидѣ ЖВИ XIV-XV, 100г; ѡставъшю. ѹ Сырьчана единомѹ гѹдьцю же Ѡреви посла и во Ѡбезы река. Володимеръ ѹмерлъ есть. а воротисѩ брате поиди в землю свою молви же емѹ мо˫а словеса. пои же емѹ пѣсни Половѣцки˫а. ЛИ ок. 1425, 245 (1201).
Полезные сервисы
гоумьно
Словарь древнерусского языка
ГОУМЬН|О (37), -А с. Гумно:
ѡ гѹмнѣ. Аже зажьжеть гѹмно. то на потокъ. и на розграбежь домъ ѥго. РПр сп. 1280, 625б; Хотѩи близь чюжего гѹмна съзыдати нѣчто. КР 1284, 322а; ˫ависѩ г(с)ь Дв҃дѹ… на гѹмнѣ Ѡрнинѣ Ѥвѹсѣ˫анина (ἐν ἅλωνι) ГА XIII-XIV, 89г; а на гумни стои коли молотѩть. ГрБ № 358, 10-60 XIV; ѡн же искуша˫а ре(ч) къ Б҃у. вложивъ руно на гумнѣ. рекъ аще будеть по всеи земли роса. а на рунѣ суша и бы(с) тако. ЛЛ 1377, 36 (986); възвышаѥть стогы гѹмна своѥго хвалѩсѩ своимъ трѹдомь. Пр 1383, 132а; далъ ѥсьми. ст҃ои тр(о)ци три места. ролеина˫а… да полъ гумна. Гр XIV (5, полоцк.); и тако исполнишасѩ гумьна ихъ пшеницѣ и вина. ПрЮр XIV, 209б; или села. или хлѣвы. или гумно. или ино что ЗС XIV, 27; ибо искра въпадъши въ гѹмно || всего лѣта дѣло пожьжеть. ПНЧ XIV, 21в-г; охужа˫а же ст҃ыи въздѣланье ни во чьто же поставлѩѥть. ѥже бо в житница(х) луче гумна. а ѥже на гумнѣ то луче пожѩтого. ГБ XIV, 121г; и обутрѣвъ же гедеонъ приде на гумно своѥ. Пал 1406, 175б; бы(с) бѹрѩ велика… и розноси хоромы. и товаръ и клѣти. и жито из гѹменъ. ЛИ ок. 1425, 116 (1143); и потомъ повелѣста зажечи дворъ и цр҃квь… и гѹмно его в немже бѣ стоговъ ѳ҃ сотъ. Там же, 122 об. (1146).
Полезные сервисы
гоумьньце
Словарь древнерусского языка
ГОУМЬНЬЦ|Е (5*), -А с. Место на макушке, выстригаемое у священнослужителей и монахов, гуменце:
възложиша ѡпреснъки на главы сво˫а. и тако ѿ сл(н)ца испекошасѩ. и сползъшемъ власомъ. и быша на всѣхъ плѣши. по семѹ ѡбразѹ черньцемъ || гѹменце. КН 1280, 605б-в; и про||чии сѹще въ причте. главѹ да постригають. рекъше на главѣ сѹщеѥ гɤмньце. КР 1284, 147-148; ни сщ҃еничьскаго гѹменьцѩ постріжеть Там же, 150в; посему обра(з) черньцемъ гуменце на гла(в). КВ к. XIV, 318; аче и дь˫акъ а гѹменце емѹ прострижено ЛИ ок. 1425, 135 (1148).
Полезные сервисы
гоусѣница
Словарь древнерусского языка
ГОУСѢНИЦ|А (7*), -Ѣ (-А) с. чаще собир. Гусеница:
въ ·е͠і· д҃нь гѹсѣница быша. (σκνῖπες) ГА XIII-XIV, 60в; казнить Б҃ъ см҃ртью ли гладомъ. ли наведенье поганыхъ. ли ведромъ. ли гусѣницею. ли инѣми казньми. ЛЛ 1377, 56 об. (1068); и възда(м) вамъ за лѣта. ˫аже по˫аша прузи и хрустове. и гусѣницѩ. Там же, 57 (1068); ·а҃·ю ˫азву премину(х). жабы и песь˫а мухы и гусѣница. (τὸν σκνῖπα) ГБ XIV, 112г; ˫ако ѡгнь по˫астъ красна˫а вселены˫а. ѡстанокъ гусѣница по˫асть хрустъ. і пруга по˫асть сѣрии. Там же, 121а; пругы. і гусѣница и сѣрии. Там же, 121б; останокъ гусѣниць по˫аша прузи. (τῆς κάμπης) Там же.
Полезные сервисы
гоусарь
Словарь древнерусского языка
ГОУСАР|Ь (7), -Ѧ с. Тот, кто пасет гусей:
бѣ дѣтище малъ сиротою именемь гусарь. ибо егда наимашесѩ паствити гуси. ПрЮр XIV, 35г; и гл҃а ему. что се твориши гусарю пиша по пѣску. Там же, 36а; тогда иоанъ вьземъ трость и чернило. написа грамоту азъ… к тобѣ хинарю посла(х) сего дѣтища гусарѩ… запечатавъ перстенемь дасть гусареви Там же; идыи же писець на орудье повелѣ гусарю терти вапы. Там же, 36б.
Полезные сервисы
гоусиныи
гоусли
Словарь древнерусского языка
ГОУСЛ|И (41), -ИИ с. мн. Гусли:
възмѣте сопѣли. бубны и гусли. и ѹдарѩите. ЛЛ 1377, 65 (1074);
| о любом струнном музыкальном инструменте:
горе съ гѹсльми и свирѣльми вино пиюще. (κιθάρας) КЕ XII, 80б; пити˫а обнощьна˫а. съ гѹсльми. и свирѣльми. СбТр ХІI/ХІІІ, 4; любѩи вино пити съ гѹсльми и съ младыми свѣтьникы. Парем 1271, 259; то же ЛЛ 1377, 48 (1015); и въ мѹсикии мѣсто и пищалии и гѹслии. пѣваю ѡба на десѩть псалма. ПрЛ XIII, 141г; и приимъ Дв҃дъ гѹсли, въспѣваше (τὴν κινύραν) ГА ХІII-ХІV, 81а; вопиють. бьюще въ ·і҃·струньны˫а гусли. СбЧуд XIV, 282б; съ гусльми и прегудницѩми. і тумпаны и пищалми. винѡ пиюще. МПр XIV, 16; и пѣ(с) бѣсовьскы˫а. и гусли. и ликы. и ины различны˫а игры. ПНЧ XIV, 165г; и гусли ѥму цѣвничны˫а творѩ(т). все брѩцаньемь влекуща. (λύραν) ГБ XIV, 16в; ˫Ако же и при гѹслехъ не довлѣеть единою стрѹною пѣ(с) творити Пч к. XIV, 2; Акы в гуслi ѹдарѩ˫а. дв҃дъ вопиеть (ἐπὶ τῆς κιθάρας) ЗЦ к. XIV, 32а; срѣтоша и съ пѣ(с)ми. и похвалами, в тунпанѣхъ и гуслѣхъ. Пал 1406, 189б.
Полезные сервисы
гоусльныи
Словарь древнерусского языка
ГОУСЛЬНЫИ (3*) пр. к гусли:
ѡвы гѹсльны˫а гласы испѹщающемъ. дрѹгыѩ же оръганьны˫а гласы поющемъ. ЖФП XII, 59г;
в роли с. Тот, кто играет на струнном инструменте:
ни леть комѹ ѿ ѥрѣиска чина ли мнихомъ на позорища ходити. ли гѹсльныхъ и пищальны(х) приимати. ПНЧ XIV, 37г;
гѹсльна˫а средн. мн. в роли с. Искусство игры на струнном инструменте:
Гѹдьцю ладѩщю гѹсли сво˫а, и филипъ сѣдѩи рече. криво ладиши, инако было. и гѹдець ѿвѣща. да не тако попѹстить б҃ъ гнѣвъ свои на тѩ, ц(с)рю, ˫ако тобѣ лѹчьши мене ѹмѣти гѹ||сльна˫а. Пч к. XIV, 49 об.-50.
Полезные сервисы
гоустѣти
гоусти
Словарь древнерусского языка
ГОУ|СТИ (8*), -ДОУ, -ДЕТЬ гл. Играть на струнном инструменте:
ини по плечема чищють. инии гѹдѹть. инии бають ѥмѹ. и кощюнѩть. СбТр ХІI/ХІІІ, 4; Неронъ же… неподобна цр(с)твѹющимъ замысли вещи, гѹда и по˫а мирьскыхъ и плѩша на позорищихъ. (κιθαρίζων) ГА XIII-XIV, 160б; и обрѩщеши ту овы гудуща. а ины плѩшюща. друга˫а же пустошна˫а поюща СбХл XIV, 23; а на игрища пришедше водѩть всѩ непри˫азньска˫а дь˫авольска˫а творени˫а. плещюща и гудуща и плѩшюща Там же, 24; кто ѿ сихъ всѣхъ можеть ѹказати. ли предъставіти о сихъ. ˫ако повелѣно бы(с) хр(с)ь˫аномъ. густи и плѩсати. ПНЧ XIV, 166б; ц(с)рь, слѹша˫а гѹдьца, добрѣ гѹдѹща, ѡбѣща емѹ даръ дати капь злата… и приде гѹдець проситъ ѡбѣщанаго, ѡн же ѡтъвѣща. ты вчера || гѹда възвеселилъ мѩ еси пѣсньми, а ˫а(з) такоже ѡбѣщанье(м) възвеселихъ васъ Пч к. XIV, 29-29 об.;
прич. в роли с.:
и начаша гудущии в гусли и пѣ(с)ніца пѣти. СбЧуд XIV, 132б.
Полезные сервисы
гоустыи
Словарь древнерусского языка
ГОУСТЫИ (3*) пр.
1. Густой, плотный:
паде метыль гѹстъ. по земли и по водѣ. ЛН XIII-XIV, 11 об. (1127);
гѹсто средн. в роли с. Густота:
въ ѥстьвенѣмъ котлѣ сало съ водою густо ˫авлѩѥт. Пал 1406, 6б.
2. Густой, частый:
и всѩчьска˫а древеса выспрь насади плодовитыхъ, ˫ако подобна гѹстыхъ лѣсъ висѩщии раи наре(ч) (δασυτάτοις) ГА XIII-XIV, 119в.
Полезные сервисы
гоустыни
гоусь
Словарь древнерусского языка
ГОУС|Ь (8*), -И с. Гусь; гусятина:
брашьно много и || различьно. тетерѩ. гѹси. жеравие. рѩбі. СбТр ХІI/ХІІІ, 3 об.-4; ты же ѩси тетерѩ гѹси рѩби кѹры. Там же, 15 об.; а за гѹсь ·л҃· кѹнъ. а за лебедь ·л҃· кѹнъ. РПр сп. 1280, 625а; то же РПрМус сп. XIV, 15 об.; бѣ дѣтище малъ сиротою именемь гусарь. ибо егда наимашесѩ паствити гуси. ПрЮр XIV, 35г; гуси пролѣта˫а горы. в нихъже мнѡзи ѡрли. і ины плотоѣдныѣ птицѣ живуть. МПр XIV, 33; да не бѹдемъ безѹмнѣише гѹсии. (τῶν χηνῶν) Пч к. XIV, 90; а въ ѹткѣ, и въ гѹсѣ, и въ жеравѣ, и въ лебеди 30 резань РПрАкад сп. сер. XV, 51 об.
Полезные сервисы
гоущии
гоуэн (gowan) джеймс
гоуэн джеймс
Энциклопедический словарь
ГОУЭН Джеймс - ГО́УЭН (Gowan) Джеймс (р.1923), английский архитектор, партнер Дж. Стирлинга. В своих совместных проектах архитекторы стремились соединить эстетику брутализма (см. БРУТАЛИЗМ) с традиционным для Англии кирпичным строительством (здание Лестерского Университета,1959).