Все словари русского языка: Толковый словарь, Словарь синонимов, Словарь антонимов, Энциклопедический словарь, Академический словарь, Словарь существительных, Поговорки, Словарь русского арго, Орфографический словарь, Словарь ударений, Трудности произношения и ударения, Формы слов, Синонимы, Тезаурус русской деловой лексики, Морфемно-орфографический словарь, Этимология, Этимологический словарь, Грамматический словарь, Идеография, Пословицы и поговорки, Этимологический словарь русского языка.

възхыщениѥ

Словарь древнерусского языка

ВЪЗХЫЩЕНИ (52), -˫А с.

1. Получение чего., овладение чем.:

и тщаливии будемъ на всхыщение цр(с)тви˫а нб(с)наго (εἰς τὸ ἁρπάσαι) ФСт XIV, 227в; въ простотѣ бо ходѩще зла не желають. и скровищь многоцѣнъныхъ. не требують снискати и на въсхыщение не желаю. [в др. сп. желають] Пал 1406, 111а.

2. Захват чего., ограбление:

аще ѹбо сь ѡрѹжіѥмь. рекше съ мечи. илі съ дрекольми въсхыщенстворить. (τὴν ἁρπαγήν) КР 1284, 325г; прогнѣвалъ ѥси граблениѥмь имени˫а. тѣмь||же примилисѩ ѥмѹ. въсхыщениѥмь раздаваи обидимымъ. ПрЛ XIII, 104а; то бы(с) мѹжь лѹкавъ и чюжехищець и, много въсхыщениѥ и погыбѣли створивъ, събора сребро и злато много (ἁρπαγὰς) ГА XIII-XIV, 128б; а въсхищениѥ бестудно. маловременьна цр(с)тви˫а луче. долговременьны˫а власти насильны˫а МПр XIV, 31; аполонью же со воѡружеными вои на въсхыщенье имѣнь˫а всходѩщю ГБ XIV, 141а; ти обратитьсѩ ѿ пути своего [нечестивый] и створить судъ и правду… и вьсхищение возвратить вси грѣси его. ˫аже сгрѣшилъ есть. ЛИ ок. 1425, 49 (1015);

|| присвоение:

[сын божий] въ чл҃вка преложисѩ самъ. самого чл҃вка вземъ на сѩ. ˫ако же вопиѥть павелъ. не въсхищеньемь мнѣсѩ б҃у равенъ. но самъ сѩ истощи образъ раби приимъ. СбЧуд XIV, 140в.

3. Награбленное, украденное:

грабитель бо сугубъ има(т) грѣ(х). ово въсхытати. ѡво же ѿ въсхыщень˫а има(т) ГБ XIV, 40а; како мы ѹтечемъ гнѣва б҃жи˫а. ѿ въсхыщень˫а и ѿ обиды приносѩще мл(с)тню; единомѹ бо молѩщю, а дрѹгомѹ кленѹщѹ, ка˫а польза бываеть (ἐξ ἁρπαγῆς) Пч к. XIV, 68 об.

4. Похищение, умыкание:

Имѣющиихъ отъ въсхыщени˫а жены. аще инѣмъ бѹдѹть обрѹчены и отълѫчены. не пьрвѣѥ подобаѥть приимати (ἐξ ἁρπαγῆς) КЕ XII, 188б; Рабъ свѣдыи. и помагаеть на въсхыщениѥ гж҃а сво˫а. огнемь да сожежеть(с). (τῇ ἁρπαγῇ) КР 1284, 325в; въсхища˫аі черноризицю. ли д҃ву жителну… да окорненъ будеть. схѡдѩщиі же (с) в таковѡѥ всхищениѥ да затѡчени бу(д)ть МПр XIV, 190 об.

| о вознесении Ильи:

хвалиші лі ильину дерзо(с) къ мч҃тлемъ. и огне(м) въсхыщенье. (τὴν... ἁρπαγήν) ГБ XIV, 175а.

5. Восприятие (об органах чувств):

И коѥгождо пѩти чювьствъ. ˫ако раздѣлѹ имать. Или по всхыщенью вѣсть. Іли по всхыщенью обонѩѥт. Іли по всхыще(н)ю ѹслышить. КВ к. XIV, 293.

Полезные сервисы

народъ

Словарь древнерусского языка

НАРОД (286), А с.

1.Народ, люди:

и видѣвъ многь народъ въпроси чьто творѧть тѹ. ЖФП XII, 60г; и пришьдъ обрѣтъ народъ многъ. ЧудН ХII, 66в; и пакы не могѹ с тобою бытi ѥдинъ. народъ хощю видѣти. ПрЛ XIII, 14а; ты ѥси наставникъ народомъ. СбЯр XIII, 147; и на позорище въшедъ. на высоцѣ столѣ сѣде и къ народѹ гл҃ше. (ἐδημηγόρει) ГА XIII-XIV, 137б; ѿ народа и свѣта поставленъ бы(с) ц(с)рмь (ὑπὸ τоῦ δήμоυ) Там же, 192б; бж(с)твнѣи же Патрикии... въпросимъ пре(д) людьми и пре(д) народомь (ἐπι... δήμος) Там же, 182г; и ту пакы стварѧще праздни(к) великъ. сзыва˫а бещисленое мно(ж)ство народа. ЛЛ 1377, 43 (996); Днь(с) народи постилають Г(с)ви ризы сво˫а, друзии же, ѿ древа ломѧще, вѣтви постилаху. КТур XII сп. XIV, 5; приходѧще же по ѡбычаю множьство народа. ПКП 1406, 174а; толико народа паде. гл҃авши(х) на моисѣ˫а и арона. Пал 1406, 142б; и Володимиръ всѣдъ на конь погна. и народи идѧхѹ по мостѹ ѡнъ же не мога ихъ минѹти. ѹвороти конѧ ЛИ ок. 1425, 128 об. (1147);

народъ людии - люди:

внушите дьржащии власти. и величающесѧ ѡ народѣ лю(д)ии. Пр 1383, 74г; многъ народъ людии приходѧще покланѧхѹсѧ. СбТр к. XIV, 212 об.; и се поиде множьство народа людии. ЛИ ок. 1425, 182 об. (1161);

кафоликыискыи народъ - люди, принадлежащие вселенской, кафолической церкви, христиане:

«на полѣ, идеже кафоликыискыи народъ сбираѥть(с)». (ὁ τῶν καϑολικῶν ὀχλоς) ГА ХIII-XIV, 235в.

2. Жители, население:

Иже ѹчастить ѥп(с)кпью свою по земли тои. паче кде многь народъ и людиѥ и городи. КН 1280, 517в; i плакасѧ его кн҃зь iванъ. i всь наро(д). плачемь великы(м). ЛН XIII-XIV, 164 (1325); съ всѣ(м) народомь Римьскымь (τφ̃... δήμῳ) ГА XIII-XIV, 204в; и буи гордѧщиисѧ народѣхъ ˫азычьстѣхъ. МПр XIV, 10 об.; раздѣлиша бо сѧ народи мужи особь. и по въздрасту дѣти. ѹнии и старии. (κατὰ γένη!) ГБ XIV, 189а; Помолъкнеши, и не бѹдеть бранѧисѧ с тобою. порѹга˫а многъ народъ градъныи запрѣщень˫а даньнича не слѹша˫а. (πоλυоχλίαν) Пч к. XIV, 6б; и снидесѧ весь народъ мужи i жены на почаину рѣку. ПрП XIV-XV (2), 190в; ц(с)рь же града того. созвавъ народы гл҃а что створимъ о семь Пал 1406, 177г.

3. Простой народ:

Не съгрѣшѧи въ мъножествѣ гр‹а›дѹ. ни иизъложи [вм. низъложи] себе въ народѣ. (ἐν ὄχλῳ) Изб 1076, 141 об.; и народъ. въставъ гл҃емыхъ зеленосинихъ, и много неподобьныи и въсхищениѥ || и ѹбииство зажьжениѥ в градѣ створшемъ, нарицають ц(с)рѧ Ипати˫а на ‹по›дьрѹмии. (ὁ δῆμος) ГА XIII-XIV, 265в; ту сущю над нею кнѧзю великому и з дѣтми своими. и еп(с)пъ. и игумени. и черньци. и черници. и мно(ж)ство народа. ЛЛ 1377, 143 (1206); ѿ всѣ(х) при˫а(т). и ѿ народа и ѿ старѣишинъ града. (τоῖς ἐκ τоῦ δήμоυ) ГБ XIV, 147а; дорожаи пшеницю проклѧ(т) народомъ. (δημоκατορατоς) Там же, 158а;

|| миряне:

˫ако не повелѣвати народомъ избьрани˫а творити. хотѧщиимъ поставлѥномъ быти въ чистительствѣ. (τоῖς ὄχλоις) КЕ XII, 97а.

4. Племя, народность:

тъгда народъ всь жидовьскъ. вѣроваша въ сп҃са нашего iс҃ х҃а. Пр XIV (6), 57в.

5. Род, совокупность видов животных:

i на древехъ тѣхъ. множество народа птиць. тмы тмами бѧше. СбПаис XIV/XV, 155; но и слонъ вмѣстисѧ и многъ народъ. и прочии народъ звѣрьскыи и птичь. Пал 1406, 51б; собрашасѧ к нему звѣрьѥ и скоти и птица и гады и прочии народъ Там же, 52в.

Полезные сервисы

несвободьнъ

Словарь древнерусского языка

НЕСВОБОДЬНЪ (6*) пр.

1.Несвободный, невольный:

А оже бѹдѹть холопи татьѥ. любо кнѧжи... ихъ же кнѧзь продажею не казнить. зане сѹть несвободьни. то двоици платитi истьчю за ѡбидѹ. РПр сп. 1280, 619г.

2. Неблагородный; низменный, низкий:

татба iмѣниѥ несвободнѡ ѥ(с). а въсхищениѥ бестудно. МПр XIV, 31; то же (ἀνελεύϑερον) Пч к. XIV, 70; слово... сѹе ѥже смѣхъ въвъздвижюще [так!] бещиненъ ли скверьньно. ли бещи||ньно и несвободьно. (ἀνελευϑέριον) ПНЧ XIV, 30-31; словомь ѹбо б҃олюбьци лицемѣруютсѧ. истиною же несвободни ѡбрѣтаютсѧ. и неподативи обличаютсѧ. ГБ XIV, 104г; такоже и женьска˫а приближень˫а всѣхъ елико ѡбѹимɤть и ѹловлены(х) дь˫аволѹ пре(д)ставлѧють. потомъ бывають ти мѹжи мѧгци... несвободни. жестьци. любо ‹и› молвьци. (ἀνελευϑέρους) Пч к. XIV, 10.

Ср. свободьныи.

Полезные сервисы