Все словари русского языка: Толковый словарь, Словарь синонимов, Словарь антонимов, Энциклопедический словарь, Академический словарь, Словарь существительных, Поговорки, Словарь русского арго, Орфографический словарь, Словарь ударений, Трудности произношения и ударения, Формы слов, Синонимы, Тезаурус русской деловой лексики, Морфемно-орфографический словарь, Этимология, Этимологический словарь, Грамматический словарь, Идеография, Пословицы и поговорки, Этимологический словарь русского языка.

мощи

Словарь древнерусского языка

МОЩ (191), ИИ с. мн. Мощи, останки умершего святого:

Мошти ст҃ыихъ съ вѣрою цѣлѹи. Изб 1076, 44; и цѣловавъ мощи въложиша въ ракѹ кам˫анѹ. СкБГ XII, 20г; аще отъселѣ обрѧщетьсѧ еп(с)пъ без мощии ос҃ща˫а цр҃квь. да отъвьрженъ бѹдеть. (χωρὶς λειψονων) КЕ XII, 74б; и тако възьмъше мощи погребѹ(т). УСт XII/XIII, 277; А ѡтрокомъ. даи крестъ цѣловати расмотривъ. какъ ти грѣхъ бѹдеть. и еуа(г)ѥ и мощи и дорѹ. дати не велми || ѿлѹчаѥть(с) ѹне причащень˫а. КН 1280, 534а; повѣле съборъ полагати в нихъ мощи ст҃хъ. КР 1284, 166а; и ст҃ыи ѹбо парфѹрии. рабъ ст҃го панфѹла. ища мощии г҃на своѥго. кде повержены быша да погрѣбеть. ˫а. ПрЛ XIII, 145б; и раскопавше помостъ ѡбрѣтоша раку полну мюра. и изли˫аша в корчагы. а мощи ѥго взѧша Пр XIII, 33; при томь же Костѧнтинѹ ц(с)рю мощi ст҃хъ ап(с)лъ Андрѣ˫а и Лѹкы и Тимофѣ˫а принесени быша в Костѧнтинъ градъ. (τὰ λείψανα) ГА XIII-XIV, 226б; Г(с)и помози рабу своѥму юрью болковичю. создавшему цр҃квь и олтарь. ст҃аго архиѥрѣ˫а х(с)ва николы. перенесѣньѥ ч(с)тныхъ ѥго мощии. с҃ну своѥму валфромѣю. Гр ок. 1350 (2, ю..); и положены быша ч(с)тны˫а ѥго мощи. в манастыри в немже и нынѣ лежать. Пр 1383, 30в; и подають ицѣлени˫а ч(с)тны˫а его мощi и до сего д҃не приходѧщимъ съ вѣрою. УЦерк XIV, 72 об. (приписка); всѧкъ бо приходѧи с вѣрою. прикаса˫асѧ к рацѣ мощии ст҃ую стр(с)тцю бориса и глѣба. ту абиѥ цѣлбу по||лучаѥть. ЧтБГ к. XI сп. XIV, 29-30; и ст҃ыхъ чюдотворны˫а видиши мощи. СбЧуд XIV, 292в; по д҃нехъ възискавше. сты(х) его мощии и не обрѣтохомъ. (λείψανον) ПНЧ XIV, 177а; и каплѧ же ты ˫ако ст҃ню въсхыташе. ѹдеса и(х) сѣкома˫а приимаше. и покланѧшесѧ моще(м). ГБ XIV, 137в; Мощи же ст҃хъ с вѣрою цѣлую. ЗЦ к. XIV, 67г; два черньца ѡстаста в мурѣхъ. а два идоста с мощьми ст҃го николы. СбТр к. XIV, 211 об.; с҃щены˫а мощи взе(м) в гробѣ положи дх҃внаго оц҃а. (λείψανον) ЖВИ XIV-XV, 133г; внукъ е˫а вѧчеславъ. потщавъсѧ принесе бабу свою въ славныи градъ прагу. и положи мощи е˫а въ цр҃кви ст҃го георгi˫а. ПрП XIV-XV (1), 21в; iконъ не целую(т). ни мощеи ст҃хъ. а кр(с)тъ целують написавше на земли. СбПаис XIV/XV, 25; и мощi ст҃хъ мч҃нкъ подо всѣми стѣнами положени быша ПКП 1406, 137а; И Дв҃дъ Ст҃ославлиць и Олегъ братъ его и сдѹмаша перенести мощи Бориса и Глѣба. бѧху бо создали цр҃квь има камѧну. ЛИ ок. 1425, 104 об. (1115);

|| в сост. названий церковных праздников:

и с҃ти ю вл҃дка мартѹрии. м҃цѧ генварѧ. въ к͠ѳ на ст҃го игнати˫а перенесение || мощьмъ. ЛН ХIII-XIV, 54-55 (1194); престависѧ... кн҃зь на памѧ(т). велика(г) мч҃нка федота. в кану(н) перенесе(н) мощии велика(г) стр(с)тотерпьца х(с)ва. федора Ап XIV (2) (приписка к. XIV);

лежати мощьми см. лежати.

Полезные сервисы

възхытати

Словарь древнерусского языка

ВЪЗХЫТА|ТИ (27), , -ѤТЬ гл.

1. Брать, хватать:

ини же въсхытахѹ кр҃сты и-цр҃кви и сбивахѹ ю о главѹ пр҃пдбнаго. СбТр XII/XIII, 42; не лѣпо въсхытати даемаго. без волѩ дающаго ГБ XIV, 57в; птица она осми птенець м҃ти. ихъ же зми˫а подъползавши. по ѥдиному въсхыташе и снѣдаше Там же, 137в;

|| брать, удерживать при себе:

создавъ зижітель все тѣло чл҃вчьское… и ѡбѣ естьствѣ прилѣпістасѩ въкѹпь, да не бесловесноѥ влечеть словесноѥ к собѣ, но да словесноѥ въсхытаеть бе(з)словесноѥ Пч к. XIV, 111 об.

2. Получать, овладевать чем.:

нѹжьно бо ѥсть цр҃ствиѥ нб҃сноѥ и нѹжьници въсхытаѥть [вм. въсхытають] ѥ. СбТр ХІІ/ХІІІ, 28; то же ПНЧ 1296, 169; ЛЛ 1377, 133 (1185); Там же, 164 (1239); ПрЮр XIV, 66; МПр XIV, 66 об.; нѹдѩщихъ бо сѩ ѥсть цр(с)тво нб(с)ноѥ. и нѹдѩщиисѩ въсхытають ПНЧ 1296, 48 об.; нѹжа бо ѥсть ц(с)рьство нб(с)ноѥ и нѹжници въсхитають ѥ (ἁρπάζουσιν) ГА XIII-XIV, 87в.

3. Захватывать что.:

И не ревнѹи мѹжемъточью со чрѣвѣ и ѡдѣжи мыслѩщемъземны˫а ч(с)ти и власті ѡ собѣ въсхитающа КН 1280, 606б; предсто˫ащеи [епископы] о собе печениѥ и промышлениѥ. ѡ новыхъ манастырехъ разъгѹблѩюще. и си˫а въсхытающе ПНЧ 1296, 74 об.; Иже велика˫а имѣнь˫а чюжа˫а въсхытаеть. [вм. въсхытають] тѣхъ не вѣдаемъ аще и малыхъ въсхытають, а иже малѹю въсхытають, то вѣдоми сѹть, ˫ако и на болшеѥ ѹстремлѩютсѩ (οἱ... ἁρπάζοντες... ἁρπάζουσιν) Пч к. XIV, 70.

4. Грабить, расхищать:

грабитель бо сугубъ има(т) грѣ(х). ово въсхытати. ѡво же ѿ въсхыщень˫а има(т) ГБ XIV, 40а.

5. Похищать кого. Прич. в роли с.:

О въсхытающиихъ. (περὶ τῶν ἁρπαζόντων) КЕ XII, 190б; блѹдникы. и скверьникы. и въсхытаищихъ [так!] дѣвы. и ѿкопающихъ гробы. ПНЧ XIV, 202г.

6. Сокращать до чего., стягивать:

вѣдѩше ѥже въ ѥдино число. троѥ въскитати… а ѥже троѥ раздѣлѩти ес҃твы сдробленьѥ бж(с)тву. (συστέλλειν) ГБ XIV, 182а.

Полезные сервисы

подъпълзати

Словарь древнерусского языка

ПОДЪПЪЛЗА|ТИ (1*), Ю, ѤТЬ гл. Подползать:

зми˫а подъползавши. по ѥдиному въсхыташе [птенцов] и снѣдаше. (ἀνερπύσας) ГБ к. XIV, 137 в.

Полезные сервисы